Hvad er Borgerstyret Personlig Assistance (BPA)
Hvad er formålet med og lovgrundlagt for BPA-ordningen?
I januar 2010 blev hjælperordningerne erstattet af Borgerstyret Personlig Assistanceordning (BPA).
De nye regler trådte i kraft og afløste de tidligere regler om såkaldte hjælperordninger. Reglerne blev senest ændret pr. 1. januar 2018.
Kommunen skal ifølge Servicelovens § 96 tilbyde borgerstyret personlig assistance (BPA), hvilket er en tilskudsordning til dækning af udgifter ved have hjælpere ansat i eget hjem.
BPA-ordning er forbeholdt borgere med et betydeligt og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har et massivt behov for hjælp til praktiske opgaver og personlig pleje samt ledsagelse til aktiviteter og/eller overvågning.
Behovet for hjælp, skal være så indgribende i hverdagen, at det nødvendiggør denne ganske særlige støtte, med det formål at opretholde et selvstændigt og socialt liv på niveau med andre personer uden funktionsnedsættelse.
En BPA-ordning efter Servicelovens § 96 gør det muligt for dig at ansætte dine egne BPA-hjælpere til at varetage den nødvendige hjælp, som du har behov for i hverdagen. Du har således en unik mulighed for selv at tilrettelægge, hvordan hjælpen skal udføres, og hvem der skal levere hjælpen.
Derudover har du mulighed for at vælge, om nogle opgaver omkring den personlige pleje og praktiske hjælp dels skal leveres af kommunens hjemmepleje/frit valgs leverandører og dels dine egne BPA-hjælpere. Du har også mulighed for at alle opgaver omkring dig skal varetages af dine egne BPA-hjælpere.
En BPA-ordning er reguleret efter to lovbekendtgørelser:
- Bekendtgørelse nr. 798 af 7. august 2019 om § 96 i Lov om Social Service jævnfør.
Du kan læse om bekendtgørelse nr. 798 på retsinformation.dk
- Bekendtgøhttps://www.retsinformation.dk/eli/lta/2019/798relse nr. 1069 af 30. juni 2020 om udmåling af tilskud til ansættelse af BPA-hjælpere og borgerstyret personlig assistance efter Lov om Social Service.
Du kan læse om bekendtgørelse nr. 1069 på retsinformation.dk