Skip til hoved indholdet
    Hjem Ferie i Danmark og udlandet

Ferie i Danmark og udlandet

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du som BPA-bruger holder ferie i Danmark eller udlande?

Du kan til enhver tid medtage din BPA-ordning, som den er – både på ferier i Danmark samt midlertidige ophold i udlandet (dog maks 14 dage).

Du behøver ikke at søge kommunen om tilladelse for at kunne tage på ferie, når du holder ferie i Danmark. Det er dog et krav, at du orienterer din rådgiver, når du tager din BPA-ordning med på et udlandsophold.

Du bedes sende din ferieansøgning senest 12 uger før afrejsetidspunktet, således at din rådgiver kan nå at behandle din ansøgning.

Der findes ikke en udtømmende liste over, hvilke oplysninger du skal fremsende med din ferieansøgning. Du kan forvente, at dine rådgiver beder dig sende følgende oplysninger:

Du bedes oplyse, hvad du helt konkret ansøger om til din ferie (eksempelvis ekstra hjælpertimer, rådighedstimer, hjælperrelaterede udgifter, arbejdsmiljøredskaber m.m.)
Du bedes redegøre for, hvad der særligt gør, at du har behov for mere hjælp, når du er på ferie (eksempelvis 2 BPA-hjælpere).
Du bedes oplyse, hvor mange BPA-hjælpere du skal have med på din ferie.
Du bedes fremsende en vagtplan, hvor det fremgår tydeligt, hvornår dine BPA-hjælpere er på arbejde under din ferie, og hvornår de får fri.
Du bedes fremsende bookingbekræftelse og kvittering for betaling af din BPA-hjælpers rejse- og opholdsudgifter.
Afhængig af, hvad du ansøger om dækning til i forbindelse med din ferie, kan det ske, at der er behov for at indhente flere oplysninger om din ferie.

Du gøres opmærksom på, at såfremt du ikke sender din ansøgning i god tid og senest 12 uger før ferieafholdelse, så kan det ikke garanteres, at du kan få dækket det ansøgte.

Det er svært at sige, hvad du helt præcist kan få bevilliget til din ferie, idet det altid vil bero på en individuel og konkret vurdering hver gang.
Ved vurderingen tager vi udgangspunkt i, hvor ofte andre personer uden funktionsnedsættelse på samme alder og i samme livssituation som dig afholder ferie i Danmark eller i udlandet samt hvilke udgifter, der vurderes almindeligt for en sammenlignelig ferie til andre personer.


Du skal kontakte din rådgiver, hvis du har behov for ekstra støtte for, at din ferie kan gennemføres. Du har blandt andet mulighed for at søge om følgende til din ferie:


•    Ekstra hjælpertimer, hvis du af særlige grunde har behov for at have en ekstra BPA-hjælper med på din ferie, eksempelvis ved respiratorisk overvågning om natten.
•    Tilskud til hjælperrelaterede udgifter, for eksempel din BPA-hjælpers flybillet eller ophold på hotelværelse. Det er alene din BPA-hjælpers udgifter, som kan dækkes. Du skal selv betale for dine egne udgifter til hotelophold og flybillet.
•    Ved afholdelse af ferie i udlandet kan du søge om tilskud til dækning af ekstra udgifter relateret til dine BPA-hjælpere, eksempelvis din BPA-hjælpers flybillet og hotelværelse.


Uanset om der eventuelt bevilliges tilskud til rejse- og opholdsudgifter, bevilger Silkeborg Kommune aldrig diæter til BPA-hjælperne*. Årsagen er, at overenskomsten for social- og sundhedspersonale mellem KL og FOA ikke foreskriver krav om dækning af forplejning. I stedet må dine BPA-hjælpere henholde sig til SKAT’s regler vedrørende fradragsmuligheder i forbindelse med opholdet/rejsen.


•    Nødvendige arbejdsmiljø-redskaber, hvis du af særlige grunde har behov for disse på dine ferie.
Du skal være særligt opmærksom på følgende, når du tager på ferie:
•    Du har ansvaret for at vælge en ferieform, der er tilpasset dit handicap. Der kan ikke ydes tilskud til ekstra omkostninger i forbindelse med ferien, såfremt udgifterne er som følge af den valgte ferieform. Eksempelvis hvis du tager på ferie for at snorkle og har behov for snorkeludstyr.
•    Du har ansvaret for at vælge et feriested, som stiller de nødvendige arbejdsmiljøredskaber til rådighed for dine hjælpere, da du som arbejdsleder og arbejdsgiver er ansvarlig for at sikre et godt arbejdsmiljø for dine BPA-hjælpere. Dette kan eksempelvis være handicapvenlig indgang, elevator, hjælp ved ankomst m.m.
•    Dine BPA-hjælpere aflønnes for den tid, hvor de er på arbejde ifølge vagtplanen for ferien. Den øvrige tid på ferien har dine BPA-hjælpere fri og får således ikke løn.
Du kan desuden få din BPA-ordning med på længerevarende ophold i udlandet:
•    Hvis du skal deltage i aktiviteter som led i aktivering eller revalidering
•    Hvis du skal deltage i uddannelse i udlandet, der berettiger til statens uddannelsesstøtte i udlandet
•    Hvis du har behov for nødvendig lægebehandling, som du ikke kan få her i landet.
•    Du skal altid kontakte din rådgiver inden opholdet, da der er særlige regler på området.

Kontakt BPA-teamet via sikker mail.

Du kan altid tage din BPA-ordning med på ferie i Danmark. Som udgangspunkt forventes det, at du er tilstrækkeligt dækket ind af din timebevilling. Såfremt dette ikke er tilfældet, når du skal på ferie, skal du ved fremsendelse af ansøgning tydeliggøre, hvorfor du har behov for mere hjælp på din ferie, end den hjælp du normalt får i hverdagen.

Ved ferie eller weekendture i Danmark, har du mulighed for at søge om ekstra BPA-hjælpertimer og/eller BPA-hjælperrelaterede udgifter. Dette beror på en individuel og konkret vurdering hver gang.

Ved ferie i udlandet tager vi udgangspunkt i Udlandsbekendtgørelsen, når det skal vurderes, hvad du kan få bevilliget, og hvad du ikke kan få bevilliget.

Vi henviser desuden til Ankestyrelsens principafgørelse 96-16 om ferie.

Gå til Udlandsbekendtgørelsen på retsinformation.dk

Du kan alene få dækket BPA-hjælperrelaterede udgifter og/eller bevilliget ekstra timer til 1 ferie i udlandet om året med en varighed af maks. 14 dage.

Du har kun ret til 1 udlandsferie om året, også selvom feriens varighed er mindre end 14 dage.

Det betyder, at du ikke har mulighed for at dele de 14 dage op ved en ferie i udlandet, for eksempel kan du ikke afholde 2 x 7 dages ferie i udlandet indenfor samme år.

Det er vigtigt, at du planlægger din ferie i god tid. Du skal lave konkrete aftaler med dine BPA-hjælpere, herunder aftale om arbejds- og ferievilkår samt udfærdige vagtplaner for de BPA-hjælpere, som skal med dig på ferie.

Du skal være særligt opmærksom på, at de BPA-hjælpere, der ikke skal på arbejde i ferieperioden, skal varsles om tvungen ferie mindst 3 måneder før, jævnfør ferielovens bestemmelser. Varslingsfristerne fremgår af ferielovens § 15 stk. 2. Dine BPA-hjælperes ønsker om ferietidspunkt skal i videst muligt omfang imødekommes.

Som arbejdsleder i din egen BPA-ordning er du ansvarlig for at sikre en god arbejdsmiljø for dine BPA-hjælpere. Dette gør sig ligeledes gældende, mens dine BPA-hjælpere er med dig på ferie.

Som arbejdsgiver har du ansvaret for at forsikre dine medarbejdere tilstrækkeligt, når de er på tjenesterejser i udlandet. Hvis du selv er arbejdsgiver, bedes du kontakte kommunen med henblik på at få tegnet en dækkende rejseforsikring til dine BPA-hjælpere.

Såfremt du har uddelegeret arbejdsgiveransvaret til et firma, er det vigtigt, at du før ferieafholdelse kontakter arbejdsgiverfirmaet og sikrer, at dine BPA-hjælpere er dækket af en rejseforsikring. Du skal desuden være opmærksom på, om dine BPA-hjælpere har fået tegnet en tillægsforsikring til rejseforsikringen i tilfælde af akut opståede situationer på udlandsopholdet.

Ansvaret omkring forsikringsforhold for dine BPA-hjælpere ved rejser i udlandet ligger således hos arbejdsgiveren, hvilket indebærer såvel den praktiske som den økonomiske andel af opgaven. I tilfælde af, at dine BPA-hjælpere af særlige årsager har akut behov for at rejse hjem før feriens afslutning, er det dit ansvar som arbejdsleder i samarbejde med arbejdsgiver at sørge for dine BPA-hjælperes eventuelle akutte hjemtransport. Såfremt der ikke er tegnet en dækkende rejseforsikring for dine BPA-hjælpere, hæfter kommunen ikke for eventuelle ekstra udgifter, der måtte være i forbindelse med skader eller hjemsendelse af BPA-hjælpere fra ferien m.m.

Jævnfør punkt 43 i vejledningen om BPA (nr.7):

”Arbejdsskade og forsikringer 43. En arbejdsgiver har forsikringspligt i henhold til arbejdsskadesikringsloven, når vedkommende ansætter og aflønner BPA-hjælpere. Arbejdsgiveren opfylder sin sikringspligt ved at tegne forsikring mod ulykker og tilslutte sig Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring for så vidt angår erhvervssygdomme. Borgeren skal vejledes om, at modtagere af BPA er forpligtet til at have de tilstrækkelige forsikringer, herunder mod arbejdsskade og rejseforsikringer ved rejser i udlandet. Der kan desuden være behov for at tegne en erhvervsansvarsforsikring. jf. punkt 44.

Overfører en borger sit tilskud til en nærtstående, en forening eller en virksomhed, er det dennes forpligtelse som arbejdsgiver at sørge for de tilstrækkelige forsikringer.

Erstatningsansvar 44. Borgeren skal være opmærksom på, at der i dansk ret gælder den almindelig regel, at når der er instruktionsbeføjelser i et ansættelsesforhold, følger det af Danske Lov 3-19-2 (Justitsministeriet), at arbejdsgiveren er erstatningsansvarlig for skader, der skyldes BPA-hjælperens uforsvarlige adfærd i forbindelse med arbejdets udførelse. Det kan på den baggrund være en god idé, at borgeren sikrer, at han har tegnet en forsikring, der dækker dette ansvar i tilfælde, hvor borgeren er arbejdsgiver i en BPA-ordning”.

Nyttige links: