Anvendelse af vikarer og vikarbureau
Retningslinjer for brug af vikarer og vikarbureau i en BPA-ordning.
Det er dit ansvar som arbejdsgiver og arbejdsleder i din BPA-ordning, at der er ansat tilstrækkeligt med hjælpere til at dække alle vagter hos dig, inklusive dækning af vagter ved sygdom og ferie hos dine hjælpere.
Du kan undtagelsesvis komme ud for, at hverken faste vikarer eller faste BPA-hjælpere kan afløse ved sygdom.
Du skal i disse sjældne tilfælde kontakte din rådgiver og ansøge om brugen af et vikarbureau, inden du laver aftale med et konkret vikarbureau.
Silkeborg Kommune betaler ikke for vikartimer fra Vikarbureau, der ikke på forhånd er godkendt af din rådgiver.
Hvis du har brug for vikardækning fra et vikarbureau uden for normal arbejdstid, skal du ved normal arbejdstids begyndelsen straks kontakte din rådgiver, og orientere om din brug af vikarer fra et vikarbureau. Din rådgiver vil spørge ind til årsagen til behovet for vikar, og hvad du har gjort for at finde en løsning.
Omfanget af brug af vikarbureau vil indgå som et emne under tilsyn af din BPA-ordning, da opgaven med at have tilstrækkelig med hjælpere ansat til at dække bevillingen er en arbejdsleder og arbejdsgiveropgave.
Timeprisen som Silkeborg Kommune skal betale for din anvendelse af vikarer fra vikarbureau, er meget høj, så derfor giver Silkeborg Kommune ikke en fast løbende bevilling på anvendelse af vikarbureau, da du som arbejdsleder, arbejdsgiver har ansvar for at have tilstrækkelig med hjælpere ansat til at dække din bevilling også under sygdom og ferie hos dine hjælpere.
Som respiratorbruger har du det samme arbejdsgiver- og arbejdsleder ansvar som andre borgere med en BPA-bevilling, så du dermed har ansvar for at have tilstrækkelig hjælpere ansat til at dække din bevilling, og der gælder også den samme procedure omkring anvendelse af vikarbureau.
Dog skal du være opmærksom på, at hvis du kommer i den særlige situation, at du har brug for at benytte vikarbureau, skal du være sikker på at vikarbureauet kan sende en professionel akutvikar, som opfylder 3 krav ifølge anvisninger fra Respirationscenter Vest:
• Være faglært på mindst assistent niveau
• Have de rette kompetencer i respirationsbehandling i form af kursusbevis fra Regionen
• Kunne dokumentere 1800 timers praktisk erfaring med respirationsbehandling ved 3 forskellige brugere indenfor de seneste 5 år.
Du skal være opmærksom på, at en ufaglært BPA-hjælper med respirationsoplæring ikke kan virke som professionel akut vikar, men kan virke som vikar i ”egen” BPA-ordning.
Du skal altid godkende fakturaer ved anvendelse af vikarbureau.
Det er vigtigt at du gennemgår faktura, hvor du tjekker at dato og tidspunkter for vagter stemmer med din vagtplan.
Det er dit ansvar som arbejdsleder og evt. arbejdsgiver, at det er i overensstemmelse med din modtagne hjælp.