Skip til hoved indholdet
    Hjem Opgaver og ansvar i en BPA-ordning Arbejdsmiljø for dine BPA-hjælpere

Arbejdsmiljø for dine BPA-hjælpere

Du har som arbejdsleder og arbejdsgiver pligt til at sørge for et godt og sikkert arbejdsmiljø for dine BPA-hjælpere.

Efter arbejdsmiljøloven har du som arbejdsleder og arbejdsgiver pligt til at sørge for, at arbejdsmiljøet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt for dine BPA-hjælpere.
Du gøres opmærksom på, at du fortsat har et medansvar i forhold til at overholde de arbejdsmiljøretlige regler, selvom du har overgivet dit arbejdsgiveransvar til anden part.
Når du har en BPA-ordning skal Arbejdsmiljøloven overholdes. Både arbejdsleder og arbejdsgiver har pligt til at sikre, at arbejdsmiljøet er sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.
Selvom du har uddelegeret arbejdsgiveransvaret til anden part, har du som arbejdsleder fortsat et medansvar i at overholde de arbejdsmiljøretlige regler.
Det betyder, at du skal sikre et fysisk og psykisk arbejdsmiljø for dine BPA-hjælpere, da dit hjem fungerer som hjælpernes arbejdsplads. 


Du er ansvarlig for følgende:


•    at arbejdsforholdene for dine BPA-hjælpere er forsvarlige.
•    at udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år.
Du gøres opmærksom på, at der også skal udarbejdes en ny APV, hvis der sker væsentlige ændringer i arbejdet, der har betydning for arbejdsmiljøet. Dette kan være i tilfælde af, at du eksempelvis får et nyt hjælpemiddel. Dette er fortsat gældende, selvom der ikke er gået 3 år fra sidste udarbejdet APV.
•    at foretage en arbejdsmiljødrøftelse med din BPA-hjælpere 1 gang årligt.
•    at forebygge arbejdsskader ved for eksempel at give BPA-hjælperne korrekte instruktioner i at anvende de nødvendige hjælpemidler.
•    at BPA-hjælperne får den nødvendige oplæring i at udføre arbejdet hos dig.
•    at arbejdet tilrettelægges på en hensigtsmæssig måde.
•    at der følges op på arbejdsskader og at disse anmeldes.


Det er vigtigt, at du er opmærksom på, om dine BPA-hjælpere har de rette hjælpemidler til rådighed, samt at de anvender de rette forflytningsteknikker.
Reglerne for arbejdsmiljø kan godt være komplicerede. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i reglerne.
Du gøres opmærksom på, at du kan blive ansvarliggjort, hvis en af dine BPA-hjælpere pådrager sig en arbejdsskade på grund af, at du har givet forkerte instruktioner.

Når du har en BPA-ordning, fungerer dit hjem som arbejdsplads for dine BPA-hjælpere. Du skal derfor holde én årlig arbejdsmiljødrøftelse med alle dine BPA-hjælpere. Én arbejdsmiljødrøftelse skal indeholde følgende:
•    Tilrettelægning af indholdet af samarbejde om sikkerhed og sundhed for det kommende år.
•    Fastlægning af, hvordan samarbejdet foregår.
•    Vurdering af om det foregående års mål er opnået.
•    Fastlægning af mål for det kommende års samarbejde.
•    Vurdering af, om der er den nødvendige viden om arbejdsmiljøet til stede på arbejdspladsen.

En arbejdspladsvurdering er et værktøj, som du kan bruge til at tydeliggøre arbejdsmiljøet på dine BPA-hjælperes arbejdsplads, herunder det fysiske og psykiske arbejdsmiljø samt trivslen på arbejdspladsen.
Det er lovpligtigt at udarbejde en APV hvert 3. år, hvorfor du er forpligtet til at foretage denne, når du har en BPA-ordning.
Vi anbefaler dog, at du udarbejder en APV for dine BPA-hjælpere hvert år. Dette er for at sikre, at nye BPA-hjælperes arbejdsmiljø kortlægges. Erfaringsmæssigt er det kendt, at der kan være stor udskiftning af BPA-hjælpere i BPA-ordninger.
En APV skal indeholde følgende:
•    En kortlægning af arbejdsmiljøet – både det fysiske og psykiske
•    En vurdering af eventuelle udfordringer
•    En prioriteret handlingsplan
•    Retningslinjer for opfølgning på de forskellige punkter i APV’en og hvem der er ansvarlig herfor.
Der findes mange muligheder for, hvordan man kan gennemføre en APV. Det er helt op til dig, hvordan du vil gennemføre en APV.
Du gøres opmærksom på, at der kan ydes tilskud til udarbejdelse af APV efter regning.
Det er en god idé at udarbejde APV’er, da et godt arbejdsmiljø kan forebygge følgende:
•    Mindre sygefravær
•    Mindre udskiftning blandt dine BPA-hjælpere
•    Øget arbejdsglæde og motivation
•    Arbejdsskader

Læs hvordan du udarbejder en APV på arbejdstilsynets hjemmeside.

Hvis dine BPA-hjælpere pådrager sig arbejdsskader, skal du, som arbejdsgiver, anmelde disse.
Arbejdsskader er en fælles betegnelse for arbejdsulykker og erhvervssygdomme.
Der er bestemte tidsfrister for, hvornår og hvordan du skal anmelde en arbejdsskade.


Du kan finde mere information hos Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) på aes.dk

Når du har en BPA-ordning, forventes det, at det er dig, som arbejdsleder, der er ansvarlig for oplæring og daglig instruktion af dine BPA-hjælpere.

Hvis du selv er arbejdsgiver, kan denne oplæring ske i samarbejde med Silkeborg Kommune blandt andet ved hjælp af denne håndbog og ved mundtlig vejledning. 
Du skal være opmærksom på, at du bliver draget til ansvar i forbindelse med en arbejdsskade hos din BPA-hjælper, hvis du har givet forkert eller mangelfuld instruktion.

Hvis dine BPA-hjælpere har brug for forskellige kurser for at sikre det fysiske arbejdsmiljø, eksempelvis i forflytningsteknik, hygiejne eller andre relevante områder, har dine BPA-hjælpere mulighed for at komme på kursus.
Du gøres opmærksom på, at der alene kan bevilges kurser til dine BPA-hjælpere, såfremt det vurderes nødvendigt for det arbejde, som de skal udføre hos dig i din BPA-ordning.
Du gøres endvidere opmærksom på, at der maksimalt kan bevilges 1.000 kr. til kursus pr. BPA-hjælper om året. Dine BPA-hjælpere vil modtage løn under kurset.
Der bevilges som udgangspunkt ikke førstehjælpskursus.  
Såfremt du vurderer, at dine BPA-hjælpere har behov for et kursus, skal du kontakte din rådgiver i Socialafdelingen, før du tilmelder dem til et kursus. Såfremt du tilmelder dine BPA-hjælpere til et kursus uden at kontakte din rådgiver, vil dette kursus ikke blive refunderet og dermed blive din egen udgift.

Som arbejdsleder skal du 1 gang årligt afholde medarbejderudviklingssamtaler (MUS-samtaler) med dine BPA-hjælpere.
En MUS-samtale er en forberedt, struktureret og fremadrettet samtale mellem dig og din BPA-hjælper.
Her får I begge mulighed for at træde ud af hverdagen og tale om de nuværende samt fremtidige arbejdsopgaver. I får desuden mulighed for at tale om forventninger til arbejdet, forventninger til hinanden og andre relevante emner.
Der er ikke noget krav om, hvordan du skal gennemføre MUS-samtaler.
Ved det årlige tilsyn af din BPA-ordning, vil du blive spurgt om, hvorvidt du har foretaget MUS-samtaler med dine BPA-hjælpere.
Uanset om du har overgivet dit arbejdsgiveransvar, er du forpligtet til at afholde MUS-samtaler, da dette er en del af det at være arbejdsleder.

Når du har overgivet dit arbejdsgiveransvar til anden part eksempelvis en forening eller privat virksomhed, er det pågældende part, der er ansvarlig for overholdelse af hele arbejdsmiljøloven.
Den pågældende forening eller private virksomhed er ligeledes ansvarlig for at udarbejde den lovpligtige APV og tegne de nødvendige forsikringer til BPA-hjælperne.
Du har som arbejdsleder et medansvar i overholdelse af arbejdsmiljøloven i dagligdagen.
Det betyder blandt andet, at du skal sikre, at hviletidsbestemmelserne overholdes, når du udarbejder vagtplaner, og at du ligeledes sikre, at dine BPA-hjælpere anvender korrekte forflytnings- og lejringsteknikker mm.

Læs mere på disse hjemmesider:
Retsinformation.dk
Du kan læse selve Arbejdsmiljøloven på retsinformation.dk


Arbejdstilsynets hjemmeside at.dk
Bekendtgørelse af lov om arbejdsmiljø

Se Arbejdstilsynets rådgivning om arbejdsmiljø

Arbejdsmiljoeweb.dk
Find inspiration til et godt arbejdsmiljø for dine BPA-hjælpere på arbejdsmiljoweb.dk.
Gå til arbejdsmiljoweb.dk

BPA-arbejdsgiver.dkFå gratis rådgivning på bpa-arbejdsgiver.dk om arbejdsmiljø, når du er arbejdsgiver i din egen BPA-ordning.
Gå til bpa-arbejdsgiver.dk

Nyttige links: