Skip til hoved indholdet
    Hjem Opgaver og ansvar i en BPA-ordning Opsigelse af en BPA-hjælpere

Opsigelse af en BPA-hjælpere

Hvad skal du være opmærksom på, hvis du skal opsige en BPA-hjælper?

Gratis arbejdsgiverrådgivning til borgere med BPA-ordning.

I ansættelsesforhold kan der altid opstå problemer, hændelser, uenigheder, hvor resultatet kan blive, at du som arbejdsgiver bliver nødt til at opsige en BPA-hjælper.
Du bør dog aldrig opsige en BPA-hjælper før du har undersøgt de retslige forhold og søgt vejledning hos BPA-arbejdsgiver og orienteret din BPA-rådgiver i Silkeborg Kommune.

Se kontaktoplysninger på BPA-arbejdsgiver via deres hjemmeside. 

Kontakt BPA-teamet via sikker mail.

Der gælder ikke særlige regler for saglig opsigelse ved private ansættelser uden overenskomst, så derfor kan en BPA-hjælper opsiges uden begrundelse.
Som arbejdsgiver har du ansvaret for at, opsigelsesvarslerne jvf ansættelseskontrakten, herunder væsentlige vilkår følges, og arbejdsforholdet afsluttes på en ordentlig måde.

Opsigelsesvarsler skal fremgå af ansættelseskontrakten.


Fastansatte BPA-hjælpere


En fastansat BPA-hjælpers opsigelsesvarsel afhænger af hjælperens anciennitet i ansættelsen. Anciennitet er en hjælpers uafbrudte ansættelsesperiode.
Alt efter om arbejdsgiver opsiger eller BPA-hjælperen selv siger op er der følgende opsigelsesvarsler:


Fra arbejdsgiverside 


•    Anciennitet 0-14 dage = Dag til dag 
•    Anciennitet 14 dage til 3 mdr. = 7 dage
•    Anciennitet 3 mdr. til 1 år = 14 dage
•    Over 1 år = 1 måned


Fra hjælpers side 


•    Anciennitet 0-14 dage = Dag til dag 
•    Anciennitet 14 dage til 3 mdr. = 7 dage
•    Anciennitet 3 mdr. til 1 år = 14 dage
•    Over 1 år =14 dage


Tilkaldevikarer


Tilkaldevikarer har ingen opsigelsesvarsel, det vil sige, de er opsagt, når de går hjem fra en vagt og til de får en ny vagt.
Det er vigtigt at det fremgår af deres ansættelseskontrakt.


I tilfælde af arbejdsgivers død


Hvis arbejdsgiver afgår ved døden, afgives opsigelsesvarslerne af rådgiver i Socialafdelingen i Silkeborg Kommune.

Hvis der sker ændringer med timetallet i din bevilling, og du dermed skal have ændret din arbejdsplan, og der er en eller flere BPA-hjælpere, der dermed ikke får timer, eller får færre timer, gælder opsigelsesvarslerne i kontrakten også her.

Hvis du har BPA-hjælpere der ofte har kortvarigt fravær, er det vigtigt med en samtale, der kan afklare om fraværet vedrører forhold ved arbejdet, på arbejdspladsen.
Hvis der ikke er rimelige begrundelser for fraværet, skal BPA-hjælperen informeres om, at hvis dette hyppige kortvarige fravær fortsætter, vil det kunne føre til en opsigelse.

Ved længerevarende sygdom (over 14 dg) indhentes lægelige oplysninger, som kan være med til at afklare om det ikke forventes at BPA-hjælperen kan vende tilbage til hjælperjobbet og, eller sygdommen er af længere varighed, og BPA-hjælperen dermed muligvis kan opsiges.
Opsigelse på grund af sygdom kan finde sted, når BPA-hjælperen har en længere sammenhængende sygdomsperiode, og der inden opsigelsen er udarbejdet en mulighedserklæring. Mulighedserklæringen udfyldes af arbejdsgiver sammen med BPA-hjælper, og derefter skal BPA-hjælperen omkring egen læge. BPA-hjælperens læge oplyser i erklæringen, om det er muligt at vende tilbage til arbejdet i samme omfang som tidligere, og om hvornår det kan forventes at BPA-hjælperen kan vende tilbage. Hvis BPA-hjælperen ikke inden for rimelig tid kan genoptage sit arbejde, kan opsigelse med varsel i henhold til ansættelseskontrakten effektueres. Arbejdsgiver har ansvaret for at få udarbejdet mulighedserklæringen, og skal også opbevare den.

En BPA-hjælper der væsentlig misligholder sine forpligtelser i et ansættelsesforhold kan bortvises. Ved en bortvisning betragtes ansættelsesforholdet som ophørt uden opsigelsesvarsel.


Eksempler på misligholdelse:


•    Udeblivelse uden gyldig grund er hvis BPA-hjælperen ikke møder op på arbejde i forhold til vagtplanen, og det ikke skyldes pludselig opstået sygdom eller ulykke ved hjælperen selv eller nærmeste familie, vejrforhold eller ombud, hvor det ikke har været muligt for hjælperen at give besked.

•    Tyveri eller anden kriminalitet, hvor du indgiver politianmeldelse.
Misligheden skal være åbenlys og uden for al tvivl.
En bortvisning bør aldrig effektueres, før du har søgt vejledning hos BPA-arbejdsgiver.
En uretmæssig bortvisning kan gøre, at du senere kan få et erstatningskrav.

Se kontaktoplysninger på BPA-arbejdsgiver via deres hjemmeside. 

Arbejdsgiver skal betale en dagpengegodtgørelse i de 2 første ledighedsdage ved afskedigelse eller ved ophør af en tidsbegrænset ansættelse.

Der er flere betingelser, der skal være opfyldt, hvor det kan være en mulighed at lade hjælperen kontakte sin A-kasse for vejledning og få et G-dagsskema, dette skal udfyldes, underskrives og sendes til BPA-Teamet via sikker mail.

Du kan også finde vejledning på hjemmesiden BPA-arbejdsgiver.dk

Nyttige links: